Portfolio

PAMSO

Spółka Akcyjna PAMSO rozpoczęła działalność dnia 16 kwietnia 1992 roku po podpisaniu umowy prywatyzacyjnej. Firma powstała na bazie przedsiębiorstwa państwowego, jednak jej historia sięga roku 1931, kiedy to funkcjonowała jako Rzeźnia Miejska w Pabianicach.

Obecnie PAMSO S.A. jest firmą zatrudniającą ok. 500 osób, produkującą 150 asortymentów mięsno-wędliniarskich (m.in. kiełbasy suche, cienkie, grube, wędzonki, wędliny podrobowe). Wszystkie wyroby firmy oparte są na staropolskich recepturach.
Na wyróżnienie zasługują markowe linie wyrobów „Podkomorzy”, „Wiejskie Smaki”, „Chrobry” i „Herbowe”. Dzięki ciągłej modernizacji linii produkcyjnych i maszyn do konfekcjonowania wyroby mają przedłużony termin przydatności do spożycia. Są pakowane próżniowo, w opakowania zbiorcze w atmosferze obojętnej MAP oraz plastrowane.
 
Wyroby PAMSO S.A. produkowane są z krajowych surowców. Mięso wieprzowe pozyskiwane jest z własnego uboju trzody chlewnej. Cały proces przetwórczy jest codziennie nadzorowany dwutorowo przez własne służby technologiczne i inspektorów Powiatowej Weterynarii. Audyty przeprowadzane przez unijnych lekarzy weterynarii potwierdzają stosowanie standardów i norm jakościowych zapewniających zdrowe i bezpieczne produkty. Posiadanie tych certyfikatów zobligowało PAMSO S.A. do wprowadzenia systemu HACCP. Certyfikat ten zapewnia o bezpieczeństwie produkowanej żywności; daje konsumentom pewność, że spożywane wyroby nie zagrażają zdrowiu oraz potwierdza zgodność całej produkcji z wymogami sanitarno-weterynaryjnymi. We własnym, nowoczesnym laboratorium przeprowadzane są analizy chemiczne i mikrobiologiczne surowca oraz wyrobów gotowych.

Dowodem jakości wyrobów jest międzynarodowa, restrykcyjna norma zarządzania bezpieczeństwem żywności, czyli certyfikat ISO 22000, którym od dnia 16 sierpnia 2010 szczyci się PAMSO S.A. Podkreślić należy, że ISO 22000 obejmuje swą gwarancją cały łańcuch dostaw. W praktyce oznacza to, że kupując produkty PAMSO można być pewnym nie tylko jakości mięsa, ale także odpowiednich warunków transportu czy zachowania międzynarodowych standardów pakowania.